Utbildning

 

Värna Utbildning & Kompetens

Erbjuder ett brett utbud av utbildningar och kurser som kan genomföras både på plats och online. Vi skapar även skräddarsydda lösningar utifrån de behov som finns i verksamheterna.

Målgruppen för våra utbildningar är medarbetare inom skola, daglig verksamhet och boende för människor i alla åldrar som har stöd enligt LSS, HVB och SoL.

Vi tillhandahåller:

  • Utbildningar och kurser – fysiskt och online
  • Fortbildning och kompetensutveckling
  • Kostnadsfria webbinarier
  • Inspirationsdagar
  • Verksamhetsstöd
  • Handledning

Våra inriktningar

Våra utbildningar och fortbildningar inriktar sig på den kompetens som behövs för att klara av det mångfacetterade och stundtals komplicerade arbete som det innebär att arbeta inom funktions- hinderomsorgen. Våra utbildningar utgår från de allmänna råd socialstyrelsen ger om vilka kunskaper som behöver finnas hos medarbetare inom SoL och LSS. (SOSFS 2014:2). 

Utöver detta erbjuder vi även kurser och utbildningar inom läkepedagogik och socialterapi. Vi planerar för att starta en längre utbildning som ska utformas för att kunna bli certifierad enligt kraven från den internationella sektionen för utbildning i Dornach.

 

Vår organisation

För oss på Värna Utbildning & Kompetens är det självklart att kunskap ger kvalitet och bidrar till ett gott liv för människor i behov av stöd samt skapar en sund arbetsmiljö för medarbetare i verksamheterna.

Vår vision är att bidra till människors växande och utveckling och därigenom skapa en medmänskligare värld, där det finns plats för alla.

Värna Utbildning & Kompetens är en enhet inom Värna branschorganisation. Gemensamt för verksamheterna inom Värna är att de arbetar inom fältet för läkepedagogik och socialterapi samt att de inte drivs av vinstintresse utan sätter människan framför profiten.

 

                                              

Yrkeshögskola YH

Vidareutbildning för medarbetare inom funktionshinderomsorgen”. 80 YH p – två terminer 50%.

Målgrupp; medarbetare utan formell kompetens

Ev. kursstart ht 2024

Baskurs

Nio dagars introduktion till arbetet inom antroposofiskt inspirerade verksamheter inom LSS, HVB och SoL.

Målgrupp; nya medarbetare

Kursstart den 11 mars, 2024

Ledarskapsdagar – Sigtunadagar      

Ledarskap utifrån ett etiskt, moraliskt och juridiskt perspektiv.

Målgrupp; ledningsfunktion

Datum:  21-22 mars, 2024

Föreläsning

Led dig själv och andra – Att leda utan att vara chef.

Målgrupp; medarbetare med ansvarsuppdrag ex. husansvarig, samordnare, teamledare

Datum: ej bestämt.

Inspirationsdag 

Antroposofisk inspirationsdag. Heldag med föreläsning samt konstnärligt övande.

Målgrupp; alla medarbetare  

Datum: 28 maj, 2024

 

 

Utbildningsledare

Sara Karlsson
E-post: sara@varna.nu 
Tel: 070-402 59 69

Verksamhetsansvarig

Katarina Sundby
E-post: katarina@varna.nu 
Tel: 070-389 00 06

 

 

Aktuellt hos oss

Vår utbildning Baskurs i omsorg och bemötande pågår just nu på Haganäs, våren 2024. Vår strävan är att baskursen ska ges varje termin. Det är en utbildning på nio dagar med viktigt innehåll för den som behöver repetera eller är ny inom LSS/SoL eller ny inom läkepedagogiska och socialterapeutiska verksamheter. Baskursen är en hybridutbildning, fyra av nio tillfällen är på plats i Järna och de övriga fem tillfällena är digitala.

Denna omgång är det 13 medarbetare från 5 verksamheter som inhämtar och fräschar upp kunskaper om lagar och förordningar, dokumentation, AKK, bemötande och mycket mer. Vid kurstillfällena väver vi även in det unika i våra verksamheter såsom att prova på eurytmi, målning och sång. Sista dagen får man öva på basal antroposofisk omvårdnad under ledning av en sjuksköterska. Deltagarna får också ta del av läkepedagogikens historia och framväxt för att känna känslan av sammanhanget man befinner sig i.

Det är fortfarande möjligt att anmäla deltagare till de två sista digitala föreläsningarna om AKK och Dokumentation.

Det är föreläsningar som kan köpas separat och föreläsningen genomförs på distans. Vilka medarbetare skulle behöva den här kursen i verksamheten? För mer information, prisuppgifter och anmäla kontakta: sara@varna.nu

Tisdag 23 april kl. 10-12:30: AKK – Alternativ och kompletterande kommunikation
Tisdag 7 maj kl. 10-12:30: Dokumentation inom LSS samt Lex Sarah

 

 

Nyhet – YH utbildning 

Värna Utbildning & Kompetens har ansökt om att starta en YH-utbildning för medarbetare inom funktionshinderområdet med preliminär start hösten 2024!

Det är en utbildning för dig som vill få professionella kunskaper för att ge omsorg och service till människor i behov av stöd. Utbildningen heter: Vidareutbildning för medarbetare inom funktionshinderområdet – 80 Yh poäng

Målgrupp är främst medarbetare som saknar formell utbildning för sitt uppdrag som stödassistent/boendestödjare. Utbildningen bygger på de grundläggande kunskapsområdena som beskrivs av Socialstyrelsens i SOSFS 2014:2 – “Allmänna råd om kunskap hos personal som ger stöd, service eller omsorg enligt LSS och SOL till personer med funktionsnedsättningar”. Utbildningen bedrivs i nära samarbete med arbetslivet och på en eftergymnasial nivå. 

Välkommen till en utbildning där du behövs!

Snabbfakta

  • Studietid cirka 1 år
  • 50 % studietakt
  • Avgiftsfri
  • CSN-berättigad
  • Distansutbildning /Hybrid
  • Sex fysiska träffar i Järna per termin
  • Tre-fyra digitala träffar per termin
  • Två-tre digitala tillfällen för reflektionsgrupp per termin
  • Möjlighet att delta i digitalt studiestöd varje studievecka

Behörighet och urval

Du behöver ha grundläggande behörighet samt arbetslivserfarenhet på sex månader minst halvtid från funktionshinderområdet.

Utbildningens upplägg

Utbildningen genomförs på distans och studietakten är halvtid, vilket ger dig möjlighet att arbeta och studera samtidigt. Som studerande kommer du att både vara fysiskt på plats i Järna vid ett par tillfällen per termin samt att en stor del av utbildningen görs på distans.  

Föreläsningarna kommer utgå från aktuell forskning och teori och vara ledd av kunniga utbildare inom funktionshinderområdet. Mellan träffarna arbetar du självständigt utifrån temat på föreläsningarna och utifrån litteraturen. Du gör uppgifter och svarar på frågor som ska lämnas in. Vissa av distansuppgifterna kommer innebära att du ska undersöka ditt praktiska arbetet men i syfte att se på praktiken utifrån ett teoretiskt perspektiv. En annan beprövad arbetsform som kommer användas är reflektionsgrupper med fokus på yrkesmässiga situationer. 

Vid de fysiska träffarna kommer du även ges tillfällen att prova på praktiskt och konstnärligt övande utifrån temat på föreläsningarna, detta för att fördjupa och integrera kunskapen än mer.

Utbildningens kurser är följande: 

  1. Grundläggande värden, etik och professionellt förhållningssätt 
  2. Funktionsnedsättningar och hälsa 
  3. Praktisk juridik inom social omsorg
  4. Människans hälsa och utveckling   
  5. Dokumentation och kvalitetssäkring 
  6. Kommunikation och kognitivt stöd