En ny bok ”Klas – ingen är precis som jag alla är speciella” En biografi om Klas liv inom omsorgen och om antroposofi och läkepedagogik

Jörgen Nordström är emeritus professor kirurgi på Karolinska institutet och ger nu ut ”Klas”, en biografi om en  bror som frågade sig:”Varför fick just jag trassel i min hjärna?”. Boken behandlar Klas’ liv inom omsorgen och under senare år på Staffansgården där man kan säga att han fick en nystart vid 50 års ålder. Boken finns hos näthandlarna Adlibris, CDON, Bokus, mfl.:

https://www.bokus.com/bok/9789189231818/klas-ingen-ar-precis-som-jag-alla-ar-speciella/

Varför blev livet som det blev för Klas? Det är frågan som berättelsen handlar om. Hur livet formades av familjen, musiken, Jesus, omsorgen, längtan efter frihet, särskolan, LSS, det skyddade yrkeslivet, alkohol och den antroposofiska bygemenskapen i Hälsingland. Det handlar om glädje och ljusa stunder, värme och god omsorg men också om oro och ångest, och om bra och dålig myndighetsutövning.

Klas omfattades under mer än fem decennier av samhällets stöd. Under denna långa period fick han vara med om många förändringar i samhällets syn på funktionshinder, en förändrad omvårdnad, nya lagar och politiska initiativ. Klas liv är därför en illustration över hur förändringar och reformer kom till uttryck i praktiken. Framstegen inom omsorgen vid NPF (Neuropsykiatriska funktionshinder) till trots, så behöver mycket bli bättre: kunskapen om biologiska processer, kunskapsöverföringen till praktisk nytta, pedagogiken, anhörigstödet, den sociala omvårdnaden, arbetslivsanpassningen, lagar och förordningar.

Omdömen: 

Åsa Moberg Boije, författare:

Jag vill göra reklam för en ovanlig bok … Läs! Låna eller Köp. 

Sophie Dow, författare och grundare av The Salvesen Mindroom Centre:

KLAS är en viktig bok… ett angeläget tidsdokument över ett liv som till stor del styrts av samhällets syn på det opraktiska i att inte vara ”normal. … 

Jennifer McShane, generalsekreterare, Min Stora Dag:

… Det finns verkligen mycket kunskap i den här boken och den sänder med oss den viktiga påminnelsen om allas vår uppgift att skapa en bättre plats, lära av och ta tillvara på de som är annorlunda. 

Gunilla Boethius, författare:

Jörgen Nordenström ger en fin skildring av brodern Klas … Vi lär känna en person full av egensinne, påhittighet och fantasi. Vi får också ta del av intressanta nya fakta om forskning på det neuropsykiatriska området. 

 PC Jersild, författare:

Stort tack för en fin bok om Klas. Bra också med de många illustrationerna. Klas framstår ju här som en inspirerad naivist. … Tack än en gång för en positiv bok som givit mig åtskilligt att fundera över beträffande människor som Klas. 

© 2015-2022 Värna